Guestbook

     Dit is het gastenboek. Laat uw ervaringen en verhaal over Spinalonga en Victor Zorbas achter door een reactie hieronder te plaatsen.

     This is the guestbook. Please leave your message about Spinalonga and Victor Zorbas in the field down below.

     Ici c’est le livre d’or. S’il vous plaît écrire votre message sur Spinalonga et Victor Zorbas dans la case ci-dessous.

     Hier ist das Gästebuch. Bitte lassen sie ihre Nachricht hinter in der Box unten.

192 Replies to “Guestbook”

 1. In mei 1994 was ik op Kreta, logeerde in Hotel Dimitrion in Chersonissos. Ik weet niet of dat nog bestaat, maar daar gaat mijn verhaal ook niet over.

  Ik was op Kreta, van 1 t/m 8 mei, en had net het vreselijke nieuws gelezen over de twee formule-1 coureurs die dat weekend verongelukt waren. Ik had net een bezoek gebracht aan mijn toenmalige vakantievriendinnetje Debby Fleet, een engelse jongedame die in het centrum van Chersonissos auto’s en scooters verhuurde, en excursies verkocht. Ze gaf me een tip om naar Spinalonga te gaan, en raadde me aan om dat met de lijnbus te doen, want de bus waarmee ze dagexcursies deed, was niet beschikbaar.

  Ik ging met de lijnbus naar Agios Nicolaos, en boekte daar de dagexcursie naar Spinalonga. Debby had me gezegd: alleen die van Victor Zorbas vertelt je het echte verhaal, de andere zijn niet goed.

  Dus zo maakte ik begin mei 1994 kennis met uw vader. Ik weet het nog. De boot vertrok, maar Victor was nergens te bekennen. Die kwam pas bij de eerste stop midden op zee, vlakbij een grot, aan boord. Ineens hoorde we de stem. ‘’Mensen, u gaat dadelijk met mij mee het eiland op, ik laat u enkele belangrijke plekken van Spinalonga zien. Bij terugkomst op de boot, kan ik u garanderen, dat de tranen bij iedereen in de ogen staan. Dat beloof ik u’’.

  We liepen langs de vervallen gebouwen, en de (inmiddels) open graven van de bewoners die op het eiland waren overleden. De graven waren niet leeg. In plaats van stoffelijke resten, lagen er nu de lege bier- en colablikjes in, die de bezoekers op het eiland hadden achtergelaten. Hij wilde juist laten zien hoe disrespectvol de bezoekers met de herinneringen omgingen. Hij vertelde verder over zijn vlieg-verleden, maar hij zorgde er vooral voor dat de bezoekers aan Spinalonga het eiland verlieten met ‘’stof tot nadenken’’.

  Het was maar een middag in mei 1994. Maar het verhaal van Victor heb ik na thuiskomst in Nederland nog net kunnen vertellen, voordat mijn vader overleed. Ook hij was diep onder de indruk, en was verdrietig dat hij niet meer in staat was om zelf naar Griekenland te gaan.

  Mijn moeder overleed twee maanden voor Victor. Op 23 februari 2017. Ook zij was destijds diep onder de indruk van het verhaal van uw vader.

  Kort voordat ik naar Kreta ging, as er een uitzending op televisie met Jos Brink. Het programma heette ‘’Heilige Huisjes’’, en daarin was Victor Zorbas te gast. Het was wel erg toevallig, dat ik die naam dus al in mijn achterhoofd had, en Toen reisagente Debbie Fleet die ook nog eens noemde, dacht ik: DAT wil ik met eigen ogen zien, en dat gebeurde dus ook.

  Jos Meijers

 2. Ik ga nog steeds, elke keer als ik op Kreta ben, naar Spinalonga. Inderdaad, het is te veel veranderd ten behoeve van de toeristen, maar de historie blijft natuurlijk hetzelfde. Het blíjft het eiland der verdoemden. Ik voel nog steeds het oude leed als ik daar rondloop. Heel veel geleerd van en gesproken met Victor. Hij was een fijne, markante man.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *